Sunday, December 25, 2011

Berakhirlah SEMESTER 3 yang agak MEMERITKAN...

Hari ni hari sabtu... lagi 10 minit pkul 12 nak masuk hari ahad..

Dah lama aku xberblog almaklumla busy ngn projek...
tujuan aku tulis blog hari ni aku nak cerita pasal sminggu terakhir yg membebankan sebelom masuk mggu study week..


cerita ni minggu lepas...biar aku cerita satu-satu ye?


ISNIN
Hari yang pehhhh... pepagi lagi dh kene present projek programming (c++)...
memang haru la jadinya..mmg la keje last2 minit...tapi hari jumaat mlm lagi group aku dh start wat
projek tu...agak bersengkang mata gak la aku n didi wat, tdo pon segan sbb keje xsiap lagi..seronok mmg la sronok sbb skrg dh pandai troubleshoot sbb sblm ni klau debug syik fail jerrr..
Bila waktunya telah tiba untuk present tu, berdebar-debar rasa.. Aku start dgn intro dulu, didi bentang pasal kapal terbang tiket, daiya plak pasal attitude quiz... haishhh...


Kenapa aku mengeluh?


miss rina ckp "kenapa group kamu pnye ni sama dgn group tdi? kamu meniru ke??? Design pon ntah pape "
SENTAP aku dgr...dia xtau kitorang bersengkang mata nk siapkan projek ni!!!
sedih gak r...penat2 wat dia ckp mcm tu plak..lagipon dalam tempoh kitorang
siapkan projek ni, langsung xberhubung dgn group tu.. teringat lagi awal2 sem dia ckp:
 "Kalau saya bagi ABC, saya nak awak bagi sya ABCDE"...
Terngiang2 lagi ayat tu, rase berdengung je kat telinga nih..


xpela aku reda je..kita mana leh lawan lect kan? Aku dh dpt rasakan yg aku
akan repeat subjek ni sem depan..


Sambil2 menyiapkan projek c++ tu, aku de gak r wat projek laen, iatu pojek DATABASE..,
sebab projek ni nk present selasa..bersengkang mata gak..Projek database ni mmg agak
memerlukan minda n pemikiran yg kritis..




SELASA
Hari ni aku dah start jadi gila..buka gila bayang, bukan gila xsiuman tp GILA dgn ASSIGNMENT..


Pagi2 pkol 10 de kelas bel...sikit betol la markah bel aku tok present...dpt 14/20.. mmg sikit pon,
apela madam ni...kedekut markah..tapi xpelah, dh dia nk bagi aku terima je..


Brbalik kpd prjek DATABASE, nasib bek la miss lin ni baek....die bg masa lagi tok siapkan
database..last hari jumaat la..Sjak drpd projek ni bermula, aku dh perasan ecah mcm dh laen macam je dgn aku...ecah(database administrator) didi(database analyst) aku(database designer)..ecah, aku tau aku ni lemah,
xpandai macam orang lain, aku xbyk wat keje, yg aku wat pon stakat yg mudah2 n key in data, wat form..
knapa ko layan aku mcm ni? klau xsuka ckp xsuka..aku bukan pandai sgt pon, aku tanye je ko mcm nak xnak je jawab, klau jwb pon dgn muka mcm tu aku rsa sedih wei..aku dpt rase yg aku ni lembab sgt..dah aju xtau, aku tanye la...aku nak nangis ni, tp aku aku tahan je demi group projek ni..


aku mintak maaf la kalau sem ni ko hilang status DL ko sebab aku...mintak maaf la ko dpt group member yg lembab mcm aku..walaupon aku database designer x semestinya aku pandai design!!!
Begilah hari selasaku...




RABU
Pagi ni group aku kene present projek mandarin plak..vdeo..dgn byk sgt keje, xsempat nk edit vdeo yg kitorang wat...so zura cari org tolong watkan n berupah..byrn rm40, so 5 org sorang byr rm8..benda dh ada tinggal tolong editkan je tu pon nk charge mahal2, klau hasil memuaskn xpela, tp hasil mcm tu, aku pon bleh wat bhai...
disebabkan xde masa, terpaksa gak terima, tolong org editkan walaupon mahal, nak wat camne dah xsempat..aku rasa byk2 projek duet berhabis kt projek mandarin la nk peginya 4 musim, duet minyak kreta n duit upah edit vdeo..


petang tu xde wat pape tapi sambung wat keje database..mlm sikit tu aku n nora wat keje projek spss plak dgn key in data dlm system sbyk 400 RESPONDENTS... dgn tajuk STUDY RELATED BURNOUT IN STUDENT PERSEPTIONS.. questionnaire dh distribute lama cuma xde masa nk key in..biasa la budak2 SYSTEM ni memang la busy setiap masa.. mlm tu jugak kena siapkan projek spss n database sbb nk present esoknya iaitu khamis..


Akhirnya siap jugak SPSS..kami(aku n nora) wat keputusan guna test (MULTIPLE LINEAR REGRESSION)... harap2 la betol..


DAH 4 HARI AKU XTIDUR KAT ATAS KATIL..SLALO TDOR KT MEJA STUDY JE X PON KADANG2 TDO KAT TIKAR TU PON 1-2 JAM JA..


KHAMIS
Hari presentation yg ditunggu2 n hati berdebar2..seram..mcm2 perasaan ada wei...


Database xjadi present sbb ade masalah sikit..SPSS pukul 6 petang...aku group yg keempat..


Debar ja rasa jantung mcm nk tercabut...biasela aku yg jadi tukang intro...
tgk madam arini cam oke je mood dia...
Alhamdulillah aku dpt jwb soklan yg dilontarkan walapon aku xtau btol ke x ap yg aku jwb tu
tp aku jwb dgn yakin..
ha, mula2 ke depan tu mmg takut, tp bila start bcakap n tgk kwn2 laen muka gembira je nk tgk aku
present, xsemena-mena smgt aku datang bg kekuatan..aku present dgn yakinnya
n cakap laju mcm kereta api almaklumla kitorang start present 7.15, azan magrib dah lama masu...aku klau boleh nk cepat abis sbb aku nk solat n xnak disebabkan aku lambat abis present, kawan-kawan aku
solt pon lewat...


MALAM jumaat siapkan asiment tok present ari jumaat record management puan mazlina..


macam tu je la yg berlaku hari khamis tu...
tq nora...


JUMAAT
pagi yang penat sbb aku xtidur,, present pagi tu sgt la sangat3 buat aku tension, first2 dh kene sembur dgn madam, pastu keje pon ntah pape dia ckp...lantak r peduli apa aku!!!!!


Ptg tu pkol 6 present database..report oke cuma ERD tu xbrapa oke...tp mcm yg aku ckp miss ni baik orgnya (MISS HASLINDA MOHAMED) dia betolkan kesalahan kitorang.. walaupon present xbrape memuaskan, miss kata xpela, saya cuma nk kamu paham ape yg kamu buat.. mmg terbaek r miss ni...
I LOVE U MISS...
Dia sempat pesan, esok jgn lupa dtg test 2...hihihi


Mlm tu, aku n didi membalun tgk filem2 n vdeo2..cerita hantu la yg byk ktorang layan...sempat aku menyakat dia, terkejut berok dia n sempat pukol aku...memang sakit r...xsangka aku dia latah gak...hahahaha..





SABTU
memang xlarat so aku, didi n lin x p test...



SEKIAN...NI JELA YANG AKU NK POST, MATA DAH NGANTUK NIH...
sekarang aku dah lega sikit....



                                                                            hihihi









4 comments:

yumiko n momo said...

salam, amacam dah balas dendam kat atas katil blum ?

mAzNiAtuL aDaWIAH said...

SUDAH..TAU X TADI AKU BANGUN PUKOL 12 ...HAHAHAHA...MEMANG PUAS SANGAT2..

diriku, cintaku, hidupku said...

best blog ko ! tersenyum ak membacanyaaa :)

mAzNiAtuL aDaWIAH said...

ape yang bestnye...biase2 je...aku pon xpenah miss baca ko pnye entry...post2 je aku teros baca tau...hahahah...